Werken bij defensie

Werken bij defensie

Tegenwoordig wordt er veel reclame gemaakt over het werken bij defensie. Defensie is dan ook een van de grootste werkgevers in Nederland met zo’n 60.000 werknemers. Het grootste deel hiervan, zo’n 42.000, bestaat uit militairen, maar er zijn ook burgers die bij defensie werken. Om de krijgsmacht ook in de toekomst sterk te houden zijn er elk jaar nieuwe medewerkers nodig voor alle onderdelen van het leger. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een baan op mbo-, hbo- of wo-niveau. Op de website van defensie komen alle open vacatures te staan.

Werk als militair

Als militair voer je werk uit dat kan leiden tot levensbedreigende situaties met moeilijke keuzes. Dit is dus heel anders dan de gemiddelde baan. De opleidingen die je volgt om militair te worden zorgen ervoor dat je hierop bent voorbereid. Je volgt in ieder geval twee opleidingen, namelijk de algemene militaire opleiding (AMO) en een functieopleiding (FO). Je kunt ook naast je huidige baan of studie als reservist op flexibele basis werken voor defensie. Ook reservisten krijgen een AMO.

Werk als burger

Als burger kun je ook werken voor defensie. Je draagt geen uniform en gaat niet op uitzending, maar je werkt wel vanuit je eigen vakgebied mee aan vrede en veiligheid. De gebieden waarin je kunt werken zijn onder andere de ICT, gezondheidszorg, techniek en inkoop. Ook deze functies zijn van groot belang om het leger staande te houden! Je kunt als burgermedewerker aan de slag bij zowel de krijgsmachtonderdelen als bij ondersteunende onderdelen.

Veiligheidsonderzoek

Als je komt werken bij defensie door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) een veiligheidsonderzoek. Met dit onderzoek wordt bekeken of je ooit in aanraking bent geweest met Justitie en of je je bezig houd met activiteiten die de veiligheid van Nederland kunnen beschadigen. Dit onderzoek begint meestal nadat de overige onderdelen van je sollicitatieprocedure zijn afgerond.

What are you waiting for?