Legerkisten

Goede kwaliteit schoenen zijn bij elke actie of activiteit van groot belang. Ze moeten tegen een stoot kunnen en wind- en waterdicht zijn, zodat je niet belemmerd word tijdens het bewegen en handelen. Om deze redenen zijn er speciale schoenen ontwikkeld voor militairen. In Nederland worden de term legerkisten gebruikt voor militaire gevechtslaarzen. Vaak worden ze ook wel kistjes genoemd. De originele legerkist is een zwarte, stevige en hoge schoen. De term legerkisten komt van vroeger toen de voorkant van de laarzen hoekig was en iets weg had van een kist. Tegenwoordig zijn legerschoenen niet alleen te koop in de kleur zwart, maar ook in natuurtinten. De schoenen zijn speciaal ontworpen om altijd comfortabel te blijven in allerlei omstandigheden.

De originele legerkisten

Jarenlang waren de Bata M400 de originele gevechtslaarzen die tot de standaard uitrusting van het Nederlandse leger behoorde. De Bata defensie laarzen hebben een kenmerkende groef in hun zool, ook wel de langlauf groef genoemd.

   


  Met legerkisten kun je het ruigste terrein belopen, kruipen of tijgeren. De veters gaan tot aan de enkel en hebben metalen veter ogen om veel stevigheid te bieden. De neus van de laars is verstevigd en de zool is dik, stevig en oliebestendig om grip te bieden tijdens het lopen.

   

  Belangrijke punten van legerkisten zijn:

  • De zool is: schokdempend, olie- en hitte bestendig en antislip. Veelal van lichtgewicht rubber.
  • Een vocht/lucht circulatiesysteem onder de leren binnenzool
  • Hielpolster die de voet op zijn plek houd en blaren voorkomt.
  • Leren voering met ademend vermogen
  • Waterdicht geïmpregneerd.


  Onderhoud

  Natuurlijk is het ook belangrijk om de laars goed te onderhouden. Omdat deze vaak van leer is gemaakt moet het leer verzorgd worden om soepel te blijven en niet te scheuren. Dit kan bijvoorbeeld met ledercrème. Ook moet de waterdichte laag tussendoor bijgewerkt worden om te zorgen dat deze sterk blijft en de schoen geen water doorlaat. Zo houd je de legerkisten zo lang mogelijk in top conditie.